Skuespiller Ane Dahl Torp opplevde marerittet

(Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)

Den norske skuespilleren Ane Dahl Torp, kjent fra blant annet dramaserien Svarte penger – hvite løgner og Varg Veum-filmen I mørket er alle ulver grå, og ektemannen Sjur Miljeteig opplevde alle vordende foreldres mareritt, da de fikk konstatert habituell abort mens de forsøkte å få sitt første barn.

Ane Dahl Torp beskrev ærlig svangerskapsproblemene da hun i november 2011 gjestet talkshowet Senkveld på TV2.

- Jeg har mistet på akkurat samme tidspunkt av svangerskapene, mange ganger. Den første gangen var det helt forferdelig, mens de andre gangene var det fælt på en annen måte. Da var det ikke den store smerten, da var det mer en slags tørr tomhetssorg, og følelsen av å stå på stedet hvil, at man ikke kommer noen vei. Og jeg oppdaget når jeg aborterte, at man skal jo liksom ikke si noe de første tre månedene når man er gravid, men så går det gærnt, og hva skal man si da? For det har liksom ikke skjedd noe. Og jeg oppdaget jo at nesten alle hadde abortert, det hadde folk tydeligvis opplevd på alle kanter. Men ikke alle opplever det gang på gang, men det er det også en del som erfarer. Og det er noe man skammer seg litt over. Jeg synes at det er viktig å snakke om dette fordi man er ikke alene, og jeg har lyst til å trøste og gi håp, forteller Ane åpenhjertig.

- Blir man etter hvert redd for at man ikke kan få barn?

- Ja, veldig. Er du gal? Det er jo det verste! Du har jo ingen garanti for at det skal gå bra. Så det blir man kjemperedd for.

- Hva slags reaksjoner har du fått da, for at du har vært så åpen?

- Jeg har fått veldig positive reaksjoner på det. Det er en spesiell gruppe jeg har forsøkt å nå med det, og det er dem som aborterer eller har abortert. Og de har vært glad for det. Jeg har også veldig tro på akupunktur i den forbindelse, bare så jeg har sagt det, skynder Ane seg å legge til.

- Hvordan taklet du og mannen din det sammen da?

- Det er ikke noen høydare. La meg si det sånn. Men det har jo gått bra.

Ane Dahl Torp ble i mars 2011 portrettert i Dagbladets Magasinet, hvor hun også da fortalte åpenhjertig om den vanskelige tiden.

Sigurd kom først på fjerde forsøk. Tre ganger tidligere hadde Ane og ektemannen sittet på undersøkelsesrommet og sett forgjeves etter bevegelse på ultralyd-skjermen. De lyttet til den øredøvende stillheten av et ubevegelig hjerte.

Les hele Dagbladet Magasinet-artikkelen her.

Comments are closed.